2016. augusztus 10., szerda

Csíkszeredai FVMT: hozzászólások, javaslatok


Az első napon öt részletes és átgondolt javaslat érkezett a mobilitási tervhez.
Közzétesszük a frissen érkező javaslatokat is!

Ugrás a közvitához létrehozott oldalra.

Zolya Zsombor, 2016.08.09. 11:09:23

1)
A Kossuth Lajos utcában a zöld övezet felszámolása. így mindkét irányban 2 sávon lehet közlekedni, a parkolás szigorítása, hiszen az Orange üzlet előtt mindig szabálytalanul parkolnak így akadályos a forgalom.

Ha felszámolódik a zöld övezet, így mindkét irányban 2 sávon lehet közlekedni, a parkolás szigorítása, hiszen az Orange üzlet előtt mindig szabálytalanul parkolnak így akadályos a forgalom. A gyalogosoknak akár jelzőlámpa felszerelése, hiszen ha az átkeléskor van 5-1o gyalogos, akkor egyszerre áthaladnak, nem szotyogva :) Vagy akár lehet felüljárót is készíteni a gyalogosok számára.

2)
Brassói útszakaszon a gyalogos átkelés NEM biztonságos!!!

A Brassó-i útszakaszon, tekintettel, hogy 2 sávon történik a közlekedés, általában akik a Zöld Péter utcában letérnek, egy sávon megállnak, míg a belső sávon nincs kilátás ha éppen gyalogos van az átjárón és sajnos az autó orra elé belép a gyalogos és megtörténik baleset. Javasolom a jelzőlámpa felszerelését, a Brassó-i utca összes gyalogos átjáróhoz.
----------------------------

Ambrus Szabolcs, 2016.08.09. 11:10:05

Nicolae Balcescu utszakasz kétirányúvá modosítani bele értve a Mihai Eminescu utca piaci bejáratáig. A Nagy Rét utca (ANL tömbház) előtti utcában felszámolni a jobb oldali parkolót ezzel szélesebb út alakul ki. Fontos lesz ez a rész majd ha átköltőzik a piac. Az itt felszámolt parkolók helyett a Dendrológia Tájkertben újakat kialakítani. A Piktor Nagy István utcában levő garázsokat lebontani, helyűkre parkolókat, zöld ővezetet alakítani. Aki a központba szeretne eljutni itt is elhagyhatja az autóját. Temesvári sugár út és a Kosuth Lajos utca találkozásnál a zöldővezet két szélére parkolókat lehetne ki alakítani a közepére zöldővezetet, padokkal fenyőfákkal. Temesvári sugár út Oceán előtti útkereszteződés átjáróinak kiépítése az út széléig.

Temesvári sugár út Oceán előtti útkereszteződés átjáróinak kiépítése az út széléig. Minden átkeléskor le kell lépniük az embereknek a járdáról és jó 2 m előre menniük, hogy a parkoló autóktól lássák az autós forgalmat. Ez a probléma nem csak erre az útkereszteződésre érthető. A Vörösmarty Mihály utcából a brassói útra való kikanyarodás hosszas várakózást igényel és baleset veszélyes. Itt közlekedés irányító lámpákat felszerelését javasolnám.

----------------------------

Sas Eduárd István, 2016.08.09. 12:38:09

A Szentlélek Utca - Hunyadi János kereszteződésnél a körforgalom előtt szükség lenne masszív fekvőrendőrökre.

A Hunyadi János utcában közlekedők nagy sebességgel hajtanak a körforgalomba, a Szentlélek Utca város felőli részéből nagyon óvatosan kell behajtani, mivel nincs kilátás bal oldalra, és csak utolsó pillanatban látható az esetleges behajtó autó. Emiatt már több baleset is történt a kereszteződésben. A fekvőrendőrökre leginkább a Hunyadi János utcán lenne szükség, mivel az az elsőbbségi útszakasz a Szentlélek utcához képest.

----------------------------

Toke Tiha, 2016.08.09. 15:54:28

Bancpostnal korforgalom, 2iranyu piac utca es balcescu utca, muveszeti suli elott szabaditsak fel a forgalmat a kossuth iranyaba a gal sandor utca felolrol

Eszmeletlen mennyisegu uzemanyagot elpazaralunk azzal hogy a sok egyiranyu utca miatt kell kerulni a varost. Azonkivul meg rengeteg idot all az ember a forgalomban foleg a piac utca kornyeken. Megertem en hogy gyalogos es biciklibarat kell ez a varos legyen, viszont arra nem gondolt senki hogy a sok egyiranyu utca miatt es az ez altal keletkezett dugok miatt mennyire megnott a varos levegoszennyezese? Biciklizhetunk es setalhatunk egesznap, kozben pedig az autok kipufugogazat szivjuk a megnovekedett egyiranyu forgalom miatt.

----------------------------

Darvas Kázmér, 2016.08.09. 21:00:13

Észszerrűnek találom a térképen megjelenitett bicikli utak bővitését, viszont a leirásban van egy olyan rész ami arról szól, hogy a jelenlegi bicikli utakat össze kellene kötni, ez viszont a térképen nem jelenik meg egyes részeken. Például a Kossuth utcából a Hargita utca fele megszakad a vonal. Ezt az útvonalat lehetne folytatni a hidon át egészen a város határig, ugyanis arrafele sokan jarnak munkába vagy eppenséggel haza. A másik útvonal ami nincs összekötve és egyszerüen meglehetne oldani az a Testvériség sugárut es a Kalászba kifele tartó vonal. Ezt a kettőt a fenti terelő úton lazán össze lehet kötni, sok kihasználatlan hely van az út mellett. Ami a Sadoveanu útcán menne végig is jó ötlet, összeköti a parkban levő utat a Brassóival, viszont az felmehetne a zsögödi vonalra is, és a Brassói úton is folytatódhatna mindkét iranyban.

Mivel indoklom észrevételeimet? Nekem nincs autóm és ha lenne se hasznalnam városban, főleg nem Csikszeredában. Egy ekkora városban bárhova el lehet érni gyalog is rövid idő alatt, bringával meg tulajdonképpen nem is kerül időbe Á-ból B-be eljutni. Nagyon tetszik, hogy a város a gyalogos és a bringás forgalmat fejleszti, ráébreszti az embereket, hogy jobb, egészségesebb és takarékosabb igy élni, nem szennyezi a környezetet sem, és tarsadalmilag is sokkal barátságosabb igy. Viszont azzal, hogy van pár bicikli út azzal nem tekinthető befejezettnek a dolog. Amig a bicikli utak a járdan haladnak a gyalogosok között, csak akadájozzák a két fluxust, amig nem elérhető minden fontosabb pontja a varosnak bringanak megfelelo úton, addig nem lesz hatékony a közlekedés, és főleg addig nem amig beton oszlopok vannak a sáv kellős közepén! (Szék útja, Zsögöd, stb). Rendszerezni kell , akadálymentesiteni és a gyalogos na meg autós forgalomtól elkülöniteni az egész bicikli utat. A lámpaoszlopokról olvastam, hogy eltüntetik, idén vagy jövőre... vagy kitudja mikorra, viszont a város nem nagy, és járnak be példaul a környező falfakból is iskolába vagy dolgozni. A mező közepén egy bicikli útvonal megkönnyiteni ezeknek az embereknek is az életét. Ilyen útvonal lehetne az Olt menti töltés tetején északi és déli iranyba is, meg a fennebb emlitett Hargita utca - Szentlélek iranyában is. Ez nemcsak a bringasokon segitene, hanem az autós forgalmat is csökkentené, és ezzel két legyet ütnénk egy csapasra. Még egy pár szóban irnék arról is hogyan lehetne a biciklis forgalmat elválasztani a többitől. Ahol lehetseges egy keskenyebb zöldövezettel szokták megoldani az ilyesmit, de meglehet oldani burkolati anyag külömbségekkel is. A festett csikok ugyanis nem érnek túl sokat.

----------------------------

Varga Nándor, 2016.08.16. 21:44:09

Z1- A város déli bejáratától a Zöld Péter utcai csomópontig, gond nélkül fel lehetne emelni a sebességhatárt 70km/h-ra, de az, hogy a helységnévtáblától, a Lukoil-ig, (4 sáv) már életbe lép az 50-es korlátozás, egyszerűen nevetséges. A Lukoilnál, nem elég egyértelmű, hogy melyik sáv merre tart, melyik a főút stb. (déli irányból érkezve, a Brassói út irányába közlekedve). Ha a Zöld Péter utcával szemben lesz egy új út, a vasúti aluljárót kiváltandó, akkor oda már indokolt lenne egy körforgalom. így megoldódna a Zöld Péter utcából való rendkívül nehéz kikanyarodás is. Z2- Gyalogátjárók felszerelése jelzőlámpákkal. Mindenképp olyanokkal, amik a gyalogosok, gombnyomása után lépnek működésbe. Ezek az átkelők a nap egyes részeiben forgalmasak...pl délután, buszra igyekvők stb., de sok esetben néptelen a környék. Hiba volna, fölöslegesen megakasztani az európai út forgalmát egy egy piros lámpával, holott senki sem akarna átkelni. A Vörösmarty utcából a kihajtás nagyon problémás. Jelenleg kevés a hely, egy körforgalom létrehozásához, de az utcával szemben ott van az a ,,parkoló,, Onnan területet elvéve, talán ki lehetne alakítani, egy körforgalmat, vagyis a jelenlegi helyzetétől, kicsit elmozdítani a Brassói utat, a vasút irányába. Ez több problémát is megoldana. Elsősorban a Vörösmarty utca helyzetét, továbbá ez estben a Jégpálya utcából csak a jobbra fordulást kellene engedélyezni, mert úgyis pár tíz méter múlva lehetőség lenne visszafordulni. Z3- Az előbb említett körforgalom itt is rendet teremtene. A vasútállomásnál, két fő probléma van. 1- a buszállomás felől érkező, balra, a központ fele kanyarodó autók 2- a Sadoveanu utcából a Brassói útra kanyarodók, (főleg a balra kanyarodók). 1-re a megoldás: tilos balra kanyarodni, le kell menni a Vörösmarty utcai körforgalomhoz, onnan vissza, és jobbra kanyarodva a központ fele. 2-ra a megoldás: csak jobbra szabad kanyarodni, és a már meglévő Villanytelep utcai körforgalomból vissza lehet jönni. * az itteni gyalogátkelők felszerelése, hogy a gyalogosakat is ,,felgyűjtse,, kicsit. Néha egy vonat utasai, ,,libasorban,, mennek át az átjárón. De ott is nagy hely van, (vasútállomással szemben) egy körforgalomhoz, persze a mostani járdákat, szigeteket stb.t átformálva. Külön lekanyarodó sávot meg lehetne hagyni a Sadoveanu utcáról, a Kossuth felé. Z4- Ha jól látom, lezárnák a Szív utcát. Ezzel a csomópont legnagyobb baja megszűnne. A Kossuth, Hargita, Vörösmarty utcák esetében egy elnyújtott, vagy 8 as alakú körforgalom megoldást jelentene. Külföldön számos példa van, a nem szabályos kör alakú körforgalomra. Oda csavarják ahova kell!

Javuló gépjárműközlekedéshez: 1. A Postabanknál lévő képződmény körforgalomra való cserélése. Ha az utcák iránya megváltozik, akkor ez elkerülhetetlen lesz. 2. Jó ötlet a Sadoveanu és a Kossuth utca összekötése. (egy új utca és a Szabadság tér utca irányának megfordítása). Ezzel a következő a bajom. Ha a Piac és Balcescu utcák teljes hosszában kétirányúak is lesznek (a térkép alapján így értettem), a Kossuth utcáról nehéz lesz eléri a központ déli részeit. Pl. A Raiffeisen bank előtt parkolok és a Postabankhoz, vagy a Fenyőhöz, vagy a Színházhoz mennék...Mivel a Kossuth északi oldaláról nem lehet a Piac utcára fordulni, a Szabadság tér utca forgalma megfordul, két lehetőség lesz: El kell menni a Penny, Hargita utca körforgalomig megfordulni, és célba venni a Piac utcát..Ezen is segítene a korábban említett Kossuth, Hargita Vörösmarty- körf. létrehozása. Másik irányba meg, a Bcr körforgalom, Gál Sándor utca stb. nagy kört kellene megtenni. 3. Ez kötődik az előbbihez is. A művészeti iskola mellett lezárt útszakaszt, újra megnyitnám. A tranzit forgalom már nem helyezne nyomást rá, de hasznos lenne, hogy újra kialakuljon a Kossuth-Bcr körf. Gál Sándor- Kossuth kis kör. Ezt a rövid szakaszt, talán érdemes lenne két irányúnak újra nyitni..az előbb említett Kossut utcáról déli irányba haladás megkönnyítésére. Az elveszett gyalogos tér pótolva lesz a két új tér révén. (Egyetem-tér, Szent kereszt-tér).

----------------------------

Barabás Hajnal, 2016.08.16. 23:03:47

Átjáró kellene a Temesvári sugárúton, az Óceán ABC és a Kaufland közötti szakaszon, illetve a Testvériség sugárúton.

A Temesvári sugárúton, amúgy is átkelőnek használják az Óceán ÁBC és a Kaufland közötti szakasz közepét az emberek, mert jó messze esik a másik két átkelő, jó lenne hivatalosítani, hiszen sokszor bírságot kapnak ezért. Amúgy összességében több átjáróra lenne szükség az egész városban, többek között a Testvériség sugárúton, a Márton Áron utcában is, a most épülő bentlakás felé vezető kis utca találkozásánál is hasznos lenne. Kérem vegyék figyelembe, ráadásul fontos lenne minden átjáró megfelelő akadálymentesítése is,

----------------------------

Lőrincz Lukács, 2016.08.17. 13:35:03

A Zöld Péter utca személy és tehergépkocsi forgalma túlzottan nagy (forgalomszámlálással bizonyítható). Ezzel szemben a vele párhuzamos Bólyai utca forgalma jóval mérsékeltebb. A két utca forgalmának ellenkező irányokban való egyenirányításával reményünk szerint javulna a helyzet. Ugyanakkor szerintünk az utca egyik oldaláról a másikra való gyalogos átjárás szükségessége megköveteli egy gyalog átjáró létesítését az utca hosszának középtáján. Megemlítenénk a sebességkorlátozó intézkedések szükségességét is.

A Zöld Péter utca személy és tehergépkocsi forgalma túlzottan nagy (forgalomszámlálással bizonyítható). Ezzel szemben a vele párhuzamos Bólyai utca forgalma jóval mérsékeltebb. A két utca forgalmának ellenkező irányokban való egyenirányításával reményünk szerint javulna a helyzet. Ugyanakkor szerintünk az utca egyik oldaláról a másikra való gyalogos átjárás szükségessége megköveteli egy gyalog átjáró létesítését az utca hosszának középtáján. Megemlítenénk a sebességkorlátozó intézkedések szükségességét is.

----------------------------

Korodi Szabolcs, 2016.08.20. 13:32:11

1)
A Piac utca és a Kossuth utca kereszteződésénél nem tartom megfelelőnek a kerítés lebontását, a gyalogos közlekedés kiegeynesítését.

A kerítés éppen azt szolgálja, hogy az autós forgalom a Piac utcából a gyalogátjárón már áthaladva, könnyebben kifordulhasson a Kossuth utcába.

2)
A Tudor Vladimirescu utca gyalogos és kerékpáros közlekedéásének a fejlesztését találom a SUMP legátütöbb javaslatának. Gratulálok a probléma előtérbe helyezéséhez.

Több mint 10.000 embert érint ez a szakasz.

3)
A Kossuth utca közepén található zöldövezet felszámolását egyelőre nem látom eléggé indokoltnak. Nem javaslom a felszámolását.

A Kossuth utca keresztmetszete a 80-as évekre jellemző városfejlesztési utcaképét mutatja. Amennyiben ez egyéb közlekedési, tér kihasználtsági szempontból nem feltétlen indokolt, a zöldövezetet meg kellene tartani. Jó megoldásokkal, az elmult korok örökségét fel lehet úgy javítani, hogy azok maivá váljanak, de ne tagadják meg az eredeti szándékot sem. Pozitiv példaként a Majláth Gusztáv Károly tér jut eszembe.

4)
A központi egy és két irányú utcák kialakítása, megnyitása, lezárása illetve a nyugati gyárnegyed megközelítése kapcsán, és úgy általában a SUMP-ra nézve javaslom, hogy jőjjön létre egy szakmai megbeszélés.

A kérdőives rendszer alkalmas javaslatok, vélemények megfogalmazására. Azonban néhány javaslat esetében nem ismerjük a tervezők javaslatai mögött álló tanulmányokat, érveket, megfontoslásokat, számokat. Úgy gondolom, hogy vannak a város számára nagy horderejű javaslatok, melyek nem feltétlen érthetőek, beláthatóak egy alapos tervező bemutató nélkül. Ilyen esetekben hozzászólást sem lehet megfogalmazni, mert tulságosan komplex a téma, a probléma kör. A központi zóna közlekedése, a nyugati negyed elérése, a keleti gyűrű megvalósítása ied sorolandó. A szakmai megbeszélést max. 15-20 személlyel tudom elképzelni, városvetetők, építészek, urbanisták, közlekedésben érintett tervezők bevonásával.

5)
A Brassói út déli szakaszán meg kellene hosszabítani a 2+2 sávos közlekedést. Ez az Renault-Dacia szalontól az elhagyott alul-felül járóig kellene megtörténjen.

A Zsügödi Nagy Imre utca középső és déli szakaszán és általában a Zsögödben lakók könnyebben rá tudnának kapcsolódni a Brassói útra. Ugyanakkor a keleti gyűrű déli vége is szervesebben kapcsolódna a Brassói utcával. Segítené az észak-dél irányú közlekedést. A megvalósítása kisebb áldozatokkal lehetséges, nem kell épületeket bontani, csak minimálisan érintene magánterületeket. A távolság megközelítőleg 200m.

----------------------------
A KÖZVITA LEZÁRULT.