2019. július 17., szerda

Sóvidéki kerékpáros akcióterv egyeztetése


Július 15-én négytől a Hargita Business Centerben megbeszélést szerveztünk az udvarhelyi kerékpárosokkal, akik a legtöbbet járják a Sóvidék-Hegyalja térség természeti tájait biciklivel.
A Planificatio munkatársai bemutatták a "Sóvidék - kerékpárosbarát térség" koncepciót, amelynek lényege, hogy a polgármesteri hivatalok, a vendéglátó- és szálláshelyek egyaránt bizonyos feltételeket betartva a kerékpáros turizmust elősegítsék.
A bemutató anyaga a térképre kattintva tölthető le:



















A résztvevőkkel átbeszéltük, hogy milyen fejlesztésekre van szükség, és hogy mik a legfontosabb problémák, amiket meg kellene oldani.
Röviden összefoglalva, nem fontossági sorrendben:
- A kerékpárosbarát térségre vonatkozó koncepció önmagában nem elegendő, csak a kerékpáros úthálózat megléte esetén lehet működőképes.
- Az úthálózatot jellemnzően nem kiépíteni kell, hanem meglevő magánutakból (erdészeti és mezőgazdasági utak) és helyi érdekeltségű közutakból (községi utak és utcák) kell összeállítani.
- Az úthálózat kapcsán kiemelten fontos, hogy meg kell szervezni a rendszeres bejárást, ideiglenes lezárásokról kell információt kiadni, és a rendszeres karbantartásnak feltétlenül kell legyen gazdája, felelőse.
- Az építési engedélyt feltételező, rendkívül drága kerékpárút-fejlesztéseket nem kell prioritásként kezelni, mert túl sok időt és forrást emésztenek fel.
- A meglevő úthálózat részleges, kerékpáros-fókuszú karbantartása esetén olcsón, hatékonyan lehet kialakítani a hálózatot.
- A kerékpárosok által is használt nemzeti és megyei utakon a közlekedésbiztonságot javítani kell, különösen az átkelők esetében, ahol jelzett, forgalomcsillapított megoldásokra van szükség.
- Hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a térségben sok esemény, verseny, akció kapcsolódjon a kerékpározáshoz, hogy ne csak a turisták kerékpározzanak, hanem a térségben is javoljon a kerékpározás megítélése.
- A hegyvidéki kerékpározás csak akkor terjeszthető el, ha a pásztorkutyák problémája megoldható, mert a profi bicikliseket is rendszeresen támadás éri.