2019. február 14., csütörtök

Energiahatékonyság és levegőminőség

Az energiahatékonyság szempontjait mindig össze kell hangolni az adott középület rendeltetésével, ezért a Planificationál egy községi energiahatékonysági terv elkészítését azzal kezdjük, hogy megmérjük a levegőminőséget.
A legfontosabb kérdés egy iskola esetében, hogy milyen a szén-dioxid koncentrációja, mivel ez nagy hatással van a diákok figyelmére, aktivitására, éberségére: a normális értékek 1.000-1.800 ppm közé tehetők. Ha ennél nagyobb az érték, akkor csökken a figyelem, lassul a gondolkodás, álmosság lép fel. 2.800 ppm fölött már nem alkalmas a terem levegője a tanítási folyamathoz, és kellemetlen a diákok számára is, ugyanakkor 5.000 ppm az ipari felső érték, ahol még megengedett adott esetben a dolgozók huzamosabb idejű tartózkodása.
Az alábbi ábrán egy Hargita megyei általános iskola adatsorát látjuk.


Egyértelműen látszik, hogy a szünetekben kinyitott ablakok nem jelentenek megfelelő szellőzést, mivel az érték sosem közelíti meg a még egészséges értéket. Továbbá azt is látjuk, hogy az egészséges értéket az első óra első perceiben meghaladja a mért adat.
Hogyan lehet ezen segíteni ingyen? Elég néhány egyszerű lépst betartani:
1. Az első óra előtt minden ablakot kinyitva jól ki kell szellőztetni az osztályt - ez történhet bármikor az előző tanítási nap befejezte után, azaz akár a takarítók is szellőztethetnek 10-15 percet.
2. Minden szünetben meg kell ismételni a szellőztetést, minden abalkot kinyitva.
A szellőztetés energiavesztesége nem jelentős, viszont nagyon sokat javít a diákok és a tanárok közérzetén - így hozzájárulhat a tanulmányi eredmények javulásához is.
Az optimális, azaz 1.000-1.800 közötti érték eléréséhez a szellőztetés nem elegendő, mert szinte folyamatosan nyitva maradna az ablak, amitől a terem kihűl. Az ilyen értékek elérése csak professzionális szellőztető/levegőkezelő egységek szerelésével oldható meg, ami beruházást és alapos tervezést igényel, s a továbbiakban folyamatos energiafogyasztást is jelent.