2018. július 16., hétfő

Több, mint három millió euró ERFA támogatás oktatási infrastruktúrára

A múlt hét folyamán zajlottak a helyszíni ellenőrzések a csíkcsicsói és a sepsiköröspataki iskoláknál.
Az értékelés eredménye már hivatalos, mindkét pályázat nyert, következik a szerződésekötési időszak.
A csíkcsicsói projekt az előző programozási időszakra nyúlik vissza: a ROP 3.4 keretén belül már átesett egy korábbi terv a formai és jogosultsági ellenőrzésen, és váróslistára került. Az irányító hatóság annak idején azonban úgy döntött, hogy nem a várólistás pályázatokat támogatja, hanem azokat a félbehagyott beruházásokat, amikkel senki sem pályázott, és költségvetési fedezet nélkül kötöttek rájuk közbeszerzési szerződéseket. Az akkori terv a műszaki szabályozók változása miatt nem volt benyújtható, s mivel a rövid határidővel az eredeti tervező nem tudta vállalni a megbízást, az Ilfov megyei Tudor Arh Cons Kft. kapta a teljes tervezési feladatot. A topográfiai felmérést a csíkszeredai Topoland készítette, a pályázat megírásával a Planificatio foglakozott.
A sepsikőröspataki polgármesteri hivatal évek óta következetesen dolgozik az oktatási infrastruktúra fejlesztésén. A feladat különösen nehéz, mivel a rossz infrastruktúra miatt sok gyereket a közeli megyeszékhelyre visznek iskolába, így a helyi óvoda és az általános iskola egyre inkább a szegény családok gyerekeit szolgálja ki. Az óvoda épületére EMVA forrást pályázott és nyert a község, a kivitelezés hamarosan megkezdődik. A szomszédos telken álló iskola felújítása azonban önmagában nem megoldás.
Kálnoky Ludmilla Általános Iskola - jelenleg
A feladat megfelelő megvalósításához a jelenlegi hasznos felülettel azonos mértékű bővítésre van szükség - így viszont egy kiválóan felszerelt, modern, ugyanakkor a szomszédos épületek (új óvoda, műemlék templom) építészeti karakterével harmonikus egységet alkotó épületegyüttes áll majd a diákok és a tanárok rendelkezésére. A projekt vezető tervezője Lőrincz Barna építész mérnök.
Kálnoky Ludmilla Általános Iskola - látványterv